Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home Archive 2009 January 06 EU måste gå in i Mellanöstern

EU måste gå in i Mellanöstern

published Jan 06, 2009 06:27   by admin ( last modified Jan 06, 2009 06:27 )

Det är mycket nu, som det brukar sägas på TV ibland. Iran har genom Hamas och Hezbollah lyckats projicera sin makt ända bort till Medelhavet och risken är att vi får se ett "muslimskt" inbördeskrig mellan Shia och Sunni.

Världsekonomin går ner och detta drabbar instabila länder hårdast. En del av dessa som Pakistan, har kärnvapen, och Indien anklagar nu Pakistan för att ha legat bakom terrordåden i Bombay. Om ett krig utbryter mellan Pakistan och Indien kommer miljoner att dö fort om kärnvapen kommer till användning.

En anledning att Iran och Syrien kan utöva sådant inflytande i Mellanöstern är att andra länder i regionen är ineffektiva, både på krig och på att skapa en framtid för sina egna befolkningar. Under dessa omständigheter väljer en hel del människor livsstilar som är destruktiva. En hel del människor tilltalas då  av en krigar- och offermentalitet, och Iran har varit duktiga på att stödja dem i detta.

Man ska inte tro att den livsstil vi har i liberala demokratier alltid kommer så naturligt till människan: I filmen "The Baader Meinhof Complex" kan man se tysk medelklass som väljer ett kamp- och förstörelseliv trots utmärkta möjligheter att leva ett bekvämt borgerligt liv.

Dock ökar chanserna betydligt för en människa att välja en produktiv livsstil om hon stöds av demokrati, frihandel och starka institutioner. Med dessa fundament så brukar hetsporrarna bli få till antalet och kunna hållas i schack.

I stora delar av Mellanöstern och i Pakistan finns en hopplöshet om att kunna skapa sig ett bra borgerligt liv. Det bästa hopp de har är EU.

Vi ska dock inte tro att t ex Pakistan skulle kunna bli medlem, men Turkiet borde in fortast möjligt. Med Turkiet som brohuvud kan trovärdiga samarbets- och handelsavtal slutas med länder i Mellanöstern, på ett sådant sätt att hoppet om ett borgerligt liv kan vara starkt och trovärdigt nog att försvaga hetsporrarna till en punkt där de inte längre kan påverka samhällsutvecklingen.

Turkiet måste därför in i EU så snabbt som möjligt och de samarbetsavtal som  förbereds mellan EU och Nordafrika och mellan EU och länder i öst måste också inkorporera Mellanöstern, inklusive Israel.

Européer har en tendens att tro att de lever i en slags bubbla av välstånd och frid, så snart världskrigen dragit förbi. Men faktum är att om vi inte för en aktiv utrikespolitik och ser om vårt hus så står vårt enda hopp som vanligt till att USA räddar oss, och det kan komma en tidpunkt när det inte fungerar.