Tidningarnas flockmentalitet: Nu brejkas "nyheten" om att FRA-lagen handlar om Ryssland

published Jul 09, 2008 11:58   by admin ( last modified Jul 09, 2008 11:58 )

IDG.se skrev att FRA-lagen handlar om Ryssland  redan den 17/6 (Vilket jag skrivit tidigare om ). Ledarskribenten Henrik L Barvå tog sedan upp det i en ledarkrönika i Nya Wermlands-Tidningen 19/6. Flashbackanvändaren ChristianX tog upp det på Flashback 18/6.

Flashback noterar jag att idag så har de stora  tidningarna samtidigt tagit upp denna "nyhet". Detta måste ju innebära att ingen på dessa tidningarna med något inflytande läser idg.se, Nya Wermlands-Tidningen eller för den delen Flashback. Och bevakar de inte riksdagens debatter heller? Ur IDG:s artikel:

"Anders Björck, tidigare försvarsminister och ordförande i Försvarets underrättelsenämnd, betonade denna innebörd av signalspaningen redan när FRA-lagen togs upp till debatt i riksdagen i fjol. Diskussionen har handlat för mycket om avlyssning av enskilda individer, ansåg han.

– En stor del av den internationella trafiken och den nationella trafiken i vissa länder går via Sverige i kabel. Jag tror inte att jag behöver säga mer, sa han då."

 

--Uppdatering 17.00: Även om svenska tidningar inte läser IDG:s Computer Sweden så gör ryska tidningar det. Kalle Kniivilä skriver i en kommentar till denna bloggpost om detta. Han skriver om lagen på sin blogg och där listats en del ryska artiklar:

Осторожно, вас слушает Швеция! (Se upp, Sverige lyssnar på er!) den 19 juni

НИ: Шведы берут под контроль не только свой, но и российский интернет-трафик

-Slut uppdatering

Eller så väntar de på att någon annan "stor" ska brejka först, och sedan följa efter. Undrar vilken av tidningarna i mainstream media som brejkade först den här gången? SvD var tidigt ute vid fyra-tiden i morse, och det är ett TT-meddelande, så det är väl sannolikt att det är TT som brejkat det så att de stora tidningarna kunde hitta det. [Uppdatering: Kniivilä har analyserat fram (se kommentar till denna bloggpost) att det var SvD och inte TT som brejkade].

När jag postade om Ryssland för några dagar sedan så undrade jag om min post skulle påverka relationen till Ryssland. Men eftersom det redan skrivits på IDG och andra ställen, och dessutom i fördolda ordalag i riksdagen av Anders Björck, verkade detta osannolikt. Dock fick jag en del surfningar in från Moskva på min bloggpost och t o m en kommentar på ryska...Ja, nu vet ju Ryssland om det får man väl räkna med, om inte annat när engelskspråkiga The Local kommer att ta upp det.

Om Ryssland är den stora anledningen, vilket jag tror, så måste genomdrivandet av lagen så som den blev räknas som det klantigaste på länge på den politiska scenen.

Media är en smula långsamma måste jag säga, eller har inte vikarierna lärt sig att surfa på FB än? Tidningarna idag: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1444077.svd http://www.expressen.se/nyheter/fra-lagen/1.1225233/fra-lagen-riktad-mot-ryssland http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2864922.ab http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=802742Läs mer: Flashback Forum - Visa ett inlägg - FRA-lagen riktad mot Ryssland