Archives 2005 - 2019

C B Hamilton: Vi slår inte (s) beräkningskapacitet

published Oct 14, 2005 01:31   by admin ( last modified Oct 14, 2005 01:31 )
Carl B Hamilton skriver om varför de borgerliga inte ska lägga fram en detaljerad budget nu. Det handlar om hästkrafter. Beräkningshästkrafter. Hamilton menar att sittande regering genom regeringskansliet har överlägset bättre beräkningsresurser. Regeringen kan sönderkritisera även ett överlägset budgetförslag, därför att det finns inte beräkningskapacitet nog på oppositionens sida att matcha kritiken som regeringen kan mobilisera.

Därför framstår för väljaren regeringens förslag som mindre kritiserat. Success through obscurity. Det finns inte nog med borgare för att hinna skjuta sönder detaljerna.

Han exemplifierar med både Tyskland och Storbritannien som exempel på när detta har hänt också i andra länder. Labour och CDU har respektive gått på pumpen pga sämre beräkningskapacitet, enligt honom, när de varit i opposition.

Om Hamilton har rätt, så är detta ett problem som borde åtgärdas. Går det att kvantifiera? Hur mycket utredningsreurser skulle behövas för att matcha regeringens beräkningskapacitet?

Finns det någon gräns över vilken man inte behöver mer resurser?

Hamilton menar också att för mycket räknenisseri också leder till att man inte ser vad som är viktigt, dynamiken som förslagen man lägger leder till.

Det ÄR större att förlåta

published Oct 13, 2005 12:45   by admin ( last modified Oct 13, 2005 12:45 )
...eller i alla fall mindre stressande. Personer som blir tillsagda/suggererade att känna sig sårade av eller bittra mot någon upplever mycket mer stress än de som förlåter eller använder empati. Kom ihåg:

"The best revenge is living well"





Ursprungligen från:

Witvliet, C.V.O, Ludwig, T.E., & Vander Laan, K.L. (2001). Granting forgiveness or harboring grudges: Implications for emotion, physiology, and health. Psychological Science, 12(2), 117-123.

Saker kan bara bli bättre

published Oct 13, 2005 11:14   by admin ( last modified Oct 13, 2005 11:14 )
Det är lätt att överväldigas, influeras och påverkas av negativa nyheter och tankar. Detta blogginlägg är en motvikt till allt detta. Jag tänker inte argumentera i detta inlägg, eftersom studier visar att argument ofta är fel och öppna för allsköns kritik. Så:

Saker och ting kan bara bli bättre!

Ståldal: Näringslivets roll i klimatförändringen

published Oct 13, 2005 10:16   by admin ( last modified Oct 13, 2005 10:16 )
På tal om Mikael Ståldal, så  har han börjat blogga, om ett seminarium om Näringslivets roll i klimatförändringen.

Al Gore var där och talade i en timme. Alltså Al G... var Al Gore där??

Jag hade ju velat se honom. Fan!

Tunga texter av Stridsberg

published Oct 13, 2005 09:32   by admin ( last modified Oct 13, 2005 09:32 )
Peter Stridsberg har en sajt med ett antal tunga texter på. Precis som Mikael Ståldal är han en strategisk tänkare. Jag tar mig friheten att klippa ut hans innehållsförteckning och posta här. Följ, läs och håll till godo!

(Hittad via cadmus)




Moral en konsekvens av tre interagerande delar i hjärnan?

published Oct 13, 2005 03:30   by admin ( last modified Oct 13, 2005 03:30 )
Är moral ur funktionellt hänseende en konsekvens av tre interagerande delar i hjärnan, en som håller ordning på gällande regler och möjliga utfall, en som ger belöning, och en som kan läsa situationer?

En sådan modell har föreslagits som kallas  the event-feature-emotion complex framework (EFEC).

Jag vill tro att moral är ett så kraftfullt system att de kan uppstå på många olika sätt, eftersom det för så många fördelar med sig.

Norbergs John Bonython-föreläsning

published Oct 12, 2005 10:04   by admin ( last modified Oct 12, 2005 10:04 )
..i Australien finns nu på webben. Förutom att vara allmänt bra innehåller den ett riktigt, riktigt bra citat:

"When Marx died in 1883, the average Englishman was three times richer than he was when Marx was born in 1818."

Norberg lägger också ut texten om vad som verkar vara hans senaste projekt, att se på de psykologiska orsakerna till antiliberalism. Återigen väljer Norberg en faktabaserad strategi istället för att gå i clinch med motståndarna. Han talar om att hantera våra interna varningssystem och förstå varför de kan ge en skev bild av världen. (Jag däremot, i mina små insatser har en tendens att gå mer i clinch, fast det finns en tanke bakom det också. Jag vill vrida de föreställningar som finns rätt, snarare än att hantera dem mer som aberrationer från stenåldern. Jag vet inte vilken väg som fungerar bäst. Jag tror att båda kan behövas. Men att gå i direkt clinch ger ingenting, eftersom man då sänker sig till motståndarens nivå.)

Dagens maskin, och Gravitation Är Bra För Dig

published Oct 12, 2005 06:27   by admin ( last modified Oct 12, 2005 06:27 )
Istället för dagens citat får det bli en dagens maskin.

The Random Positioning Machine
Används för att simulera olika gravitationer eller tyngdlöshet, på skrivbordet. Fast det blir ju mest tyngdlöst över tiden för preparatet, så att säga. Med en sådan här maskin har man nu påvisat en massa immunförsvar slutar fungera i en människa vid tyngdlöshet, framförallt T-lymfocyter. Talking Heads har skrivit låten "Gravity keeps you down", får väl ändras till "Gravity keeps you healthy".



Permanent genterapi - häftigt!

published Oct 11, 2005 04:19   by admin ( last modified Oct 11, 2005 04:19 )
Man kan ju faktiskt ympa in aktiva gener i någon del av en cells DNA som inte kodar något. Då följer de nya aktiva generna med i celldelningen - voilá, permanent genterapi.

Man bör ju göra rätt från början då. Annars kan det bli fel.

Andreas Malm i DN kultur - längst ner i idéhögen

published Oct 11, 2005 03:46   by admin ( last modified Oct 11, 2005 03:46 )
I dagens DN kultur har Andreas Malm skrivit en artikel: Längst där nere. Budskapet i den är väldigt enkelt: De fattiga i världen dör, och det är de rikas fel. Eller rättare sagt det är kapitalismens fel.

Det är en artikel om skuld. Om en tung, oavvislig skuld, om lidande och död, och vem som bär ansvaret för detta. Det är anslaget i artikeln. Och med ett sådant sinistert anslag, bör den som drabbas av skulden, darra och skämmas.

Artikeln talar om koldioxiden som släppts ut i världen, och som nu enligt artikeln sammankallat vädermakterna för att driva de fattiga i fördärvet. Och vem som är skyldig till detta står för Andreas Malm glasklart:

"Det är koldioxidkapitalismen."

Låt oss stoppa ett ögonblick vid denna anklagelse. Anklagelsen har två delar, den om koldioxid och den om kapitalism.

Koldioxid
Det finns mycket som tyder på att växthusgaser (inte nödvändigtvis bara koldioxid) bidrar till en uppvärmning av planeten. Dock kommer naturkatastrofer att drabba fattiga, växthuseffekt eller inte. Men koldioxidanklagelsen är inte uppenbart grundlös i alla fall.

Kapitalism
Det är inte kapitalism som skapar koldioxid. Det är industrialism, baserad på fossila bränslen. Kapitalism är ett sätt att lägga samman resurser för att utföra saker. Har ingenting med koldioxid att göra i sig. Kommunister t ex var rätt bra på att använda resurser de också. Kapitalism fungerar bra utan fossila bränslen. Kapitalism är oöverträffat för att skapa välstånd och trygghet, för alla som får ta del av den. Den som inte tycker om kapitalism, tycker inte heller om människor.

De fattiga
Andreas Malm ställer sig aldrig frågan varför de fattiga är fattiga. Det finns idag ingen anledning att ignorera den kunskap som finns: Kapitalism ger rikedom. De fattiga är fattiga för att de inte får del av kapitalismen. Andreas Malm pratar om mayaindianers sluttande bon. Jag kan lova att de bona föröds lika mycket av ett regn som är växthusrelaterat, som av ett regn som inte är det. Det finns inget romantiskt över fattigdom. Om bostäderna inte klarar dessa påfrestningar måste såklart dessa människor bo bättre. Och det går att få dem att bo bättre. Med kapitalism. Det finns inget inneboende genetiskt som hindrar. De enda som tror det, är ju faktiskt rasister, även om många av dem själva inte tycks vara medvetna om det.

Sammanfattning
En stor del av våra intellektuella, och med intellektuella menar jag de som skriver på mediaplats och de som upplåter mediaplats, bär på en föreställningsvärld som inte matchar verkligheten. Man skriver om tunga frågor om skuld, utan att se de uppenbara sätt som finns att göra gott. Istället argumenterar man för, ja för vadå?

I Andreas Malms artikel finns det inget hopp, ingen lösning. Det är en depression satt i textformat. Men det finns lösningar, och goda lösningar. Av dessa syns inte ett spår.

DN Kultur fortsätter sin ökenvandring bland klantigt hopsatta känslomässiga och moraliska teman, utan kontakt med verkligheten. Samtidigt dör folk. Och då blir ju var den idémässiga skulden ligger, allt tydligare. Men jag tror inte att de som borde axla den skulden, kommer att darra och skämmas. Det är alltid någon annans fel.



Tillbaka från London

published Oct 10, 2005 07:24   by admin ( last modified Oct 10, 2005 07:24 )
Så är man tillbaka från London (i fredags). Eller rättare sagt tillbaka från Stansted.

Vad fick mig att leva som en marginalexistens invid Stansteds flygplats i tre dygn?

Jo, jag undervisade i Plone, och vi har lagt kursen på SAS Radisson, Stansted så att det är lätt för folk att flyga in. Fast den här gången var det bara engelsmän som gick den, från Cambridge University och British Journal of Medicine.

Plone är en dokumentserver. Bloggen du läser nu är skriven i Plone, i botten är bloggen baserad på en ploneprodukt som heter Quills men med mycket modifiering av mig, och omvärldsbevakningen är en av mig tillverkad produkt, byggd ovanpå feedparser.

Nåväl, vilka erfarenheter kan jag dra av min london- eller snarare stanstedresa?

Det är tungt att bära 30 kilo bagage.
När man håller en kurs måste allt klaffa. Det enklaste sättet att få något att klaffa är att ta med allt själv, och ha alternativlösningar om något inte skulle fungera. Så jag hade laptoppar, nätverkskablar, kabelswitchar och trådlöst, och dokumentation till deltagarna. Det blir mycket övervikt att betala eftersom Ryanair maxar 15 kg på check-in-bagaget.

Hur maxar man sitt handbage?
Enkelt. Samsonite 325 series freestyler aviero är en mycket bra väska, tunn och sladdrig gjord precis efter maximimåtten (40x55x20). Och den har ryggsäcksremmar. Och den håller (i alla fall än så länge). Det går in två fullstora laptops och en hyfsat stor projektor i den. Och sladdar, och en del papper.

Samsonite.se går f.ö. till en engelskspråkig sajt där man ska välja land. Döh.

Bo där du lär ut
Av olika skäl så bodde jag på Stansted Hilton men undervisade huvudsakligen på Radisson. Det är för långt mellan hotellen för att gå och hämta en pryl man glömt. Bo där du lär ut!

Kanonanförande av Henrik Alexandersson: Vanföreställningar och verklighetsuppfattning, och vikten av att ta mark.

published Oct 09, 2005 11:00   by admin ( last modified Oct 09, 2005 11:00 )
... och ni behöver inte lita på mitt omdöme eftersom Alexandersson spelade in sig sjäv och har lagt upp resultatet som mp3-fil.

Alexandersson talade igår på frihetsforum och tog upp ett antal intressanta teman, med stor precision:

  • De olika partiernas förhållande till liberalism
  • Vikten av att kommunicera enkelt
  • Vikten av att agera
  • Att sossarna faktiskt kan debattera med sig själva utan att någon klagar: I ett socialdemokratiskt Sverige skulle.. Men vi lever ju i ett socialdemokratiskt Sverige!
  • Att borgarna själv tror att de är onda, när de är goda
  • Att liberaler måste ta position i podcast och IP-tv-världen, så vi inte blir omkörda av ABF et consortes.


Hans egen sammanfattning finns här.


Barn under 3 utvecklas bäst med mamma

published Oct 02, 2005 11:55   by admin ( last modified Oct 02, 2005 11:55 )
Enligt en stor undersökning i Storbritannien så bör barn under tre tas om hand hemma av sin mamma. Citat ur artikeln:

According to Penelope Leach, a leading British childcare expert and one of the study's authors, the social and emotional development of children cared for by someone other than their mother 'is definitely less good'.

Such children tend to show higher levels of aggression or are inclined to become more withdrawn, compliant and sad. Tests included the ability to do a series of set tasks and the level of eye-contact maintained with adults.

Detta gäller dock inte om mamman t ex är deprimerad:

Leach said the study indicates that not all babies and toddlers do well at home. Children of mothers suffering depression or having other priorities than motherhood fared better with childminders and nurseries. 'Mummy care isn't necessarily the gold standard,' said Leach.

Alternativ man jämfört med är dagis (nurseries), släktingar och dagmammor (child minders).

Så detekterar man en rootkit!

published Oct 01, 2005 11:29   by admin ( last modified Oct 01, 2005 11:29 )
Microsoft har kommit på en riktigt, riktigt smart sätt detektera rootkits på windows. Tekniken fungerar på alla OS f ö.

Det bygger på en väldigt enkel observation: För att en rootkit ska kunna passera obemärkt i operativsystemet så måste den ljuga. Den måste ljuga om någonting: Filers storlek, deras innehåll, processer som är igång etectera. Det är genom detta ljugande som rootkit:en kan dölja sig.

Så vad man helt enkelt gör är att man ber rootkiten berätta, och sedan jämför man med sanninngen. Så här går det till rent praktiskt:

Man startar ett program på den potentiellt root:ade datorn och ber det programmet scanna igenom datorn efter checksummor och registrynycklar, och sparar resultatet på disk i en fil. Sedan bootar man om datorn med en boot-CD, och skriver en likadan fil till. Om filerna är olika så var det någon som ljög vid första scanningen!

Programmet finns beskrivet här, och Bruce Schneiers blogg om det finns här.

Och SysInternals har gjort en egen version av konceptet.



Webbaserade spel som tränar en för ett fritt samhälle

published Oct 01, 2005 11:01   by admin ( last modified Oct 01, 2005 11:01 )
Det här har jag väntat på länge (kanske det har funnits en tid?). Spel som visar på dynamiken i ett fritt samhälle, och hur man hanterar den.

Liberty arcade

(hittade via Sänd mina rötter regn)

Manipulativ & ljugande p.g.a. hjärnans struktur?

published Sep 30, 2005 12:53   by admin ( last modified Sep 30, 2005 12:53 )
Hur kommer vi att se på människor när hjärnan mer och mer betraktas som ett organ, med olika struktur från person till person?

University of Southern California har gjort en liten undersökning om hur mycket grey matter respektive white matter som ett antal försökspersoner hade, och hur det relaterade till om de var patologiska och manipulativa lögnare. Resultatet var att sådana personer hade mindre grey matter och mer white matter i hjärnan. White matter är tydligen kopplingar, och forskarna framlägger teorin att det krävs en hel del tankeverksamhet för att ljuga och manipulera.

Det rör sig bara om totalt 59 personer i undersökningen, och en hel del godtycke kan säkert hittas i vilken person som klassades som normal eller lögnare. Det kan ju vara en tillfällighet.

Autister ska ha för övrigt ha motsatt arkitektur, mycket grå massa och lite vit.

Jag tycker att det är viktigt att man inte försvagar kravet på att människor ska bete sig moraliskt, bara för att olika människor potentiellt har lättare eller svårare för det, och det visste vi ju redan innan att de hade, om än inte på vilket sätt. Samtidigt finns det ju en gräns där man måste acceptera att det är fysiskt omöjligt att kräva vissa saker av en specifik individ.

Det sägs ju att hjärnans struktur kan ändras med inlärning, påvisat hos t ex taxichaufförer som lär sig Londons alla gator. Men jag förmodar att man inte kan påverka sina egna halter av vit respektive grå hjärnmassa? Hade man kunnat det, hade ju autister kunnat självmodifiera sig, och kanske då också patologiska lögnare (om vi ska tro på de preliminära resultaten, och teorierna bakom).

(Hittad på Mindhacks.)

Bakterier sociala och snackar med varandra

published Sep 30, 2005 05:13   by admin ( last modified Sep 30, 2005 05:13 )
Genom att skicka ut en "jag är här"-molekyl. Till exempel kan man "lura" kolerabakterier att de är jättemånga i maggen, och då hoppar de ut för att hitta en ny värd.

Kunglig svensk avundsjuka

published Sep 30, 2005 03:17   by admin ( last modified Sep 30, 2005 03:17 )

Nu har jag bloggat om riskbeteende i bl a människor pga infektion av
Toxoplasma Gondii, patologiska lögnare med ljusgråa hjärnor och
anorektiker med antikroppar mot hormoner.<br>
<br>
Jag väntar med spänning på om den Kungliga Svenska Avundsjukan bara är en förkylning som gått fel.<br>


Anorexi & bulimi p.g.a. patogen + immunrespons?

published Sep 30, 2005 03:13   by admin ( last modified Sep 30, 2005 03:13 )
I det aktuella numret av The Economist finns en artikel om ett forskningsarbete vid Karolinska Institutet som tyder på ett samband mellan antikroppar mot melanokortiner (hormoner som reglerar tämligen komplexa beteenden i hjärnan) och anorexi. Även Bulimi är korrelerat, fast tvärtom. Det kan då vara så att dessa sjukdomar beror på en infektion av en bakterie eller virus, vilken har en förmåga att efterlikna kroppsegna strukturer, och på sätt lurar immunförsvaret att attackera den egna kroppen, i det fallet melanokortinerna i kroppen. Skurkar som nämns i sammanhanget är Helicobacter Pylori, Escherichia coli och influensa-A

Många forskare tror nu att andra psykiatriska besvär också kan ha en autoimmun grund.

Smörj in dig i betaglukan!

published Sep 29, 2005 11:13   by admin ( last modified Sep 29, 2005 11:13 )
En antirynkkräm som fungerar. Nya forskningrön visar att en beståndsdel i bl a havre, betaglukan, kan ta sig in i huden och göra lite nytta.