Archives 2005 - 2019

Strange claim from Tories' Osborne about Sweden's "Friskolor" (Schools)

published Aug 11, 2009 06:58   by admin ( last modified Aug 11, 2009 06:58 )

In an article on Times Online the Conservative party's shadow chancellor on education, George Osborne says:

Sweden had introduced independent providers into the state education sector as it coped with its own financial crisis, he told the BBC. They were able to negotiate better contracts for computers, textbooks and land, forcing the state bureaucracy to reduce its costs, he claimed.

(my boldface)

I have never heard the argument that Sweden's friskolor (government funded independent schools) came about to save costs. On the contrary for some time I believed it could be argued that they increased costs, partly by getting more money per pupil in some cases, and partly by making the old schools' investments less utilised.

I suppose Osborne's claim can be read as the cost cutting being a long term side effect, and for the same quality that may well be true. But this was never an argument used in the Swedish debate.

Läs mer: Tories promise to break state monopoly on education - Times Online


En hel sajt bara för L-formade kontakter

published Aug 09, 2009 11:16   by admin ( last modified Aug 09, 2009 11:16 )
AngledCables.com is your store for any type of right angled USB or right angled FireWire cables, including Right Angle, Left Angle, Side Angle, Up Angle or Down Angle.

Om man har ett externt USB 3G-modem så sticker det ju rakt ut från dator och det är lite otympligt. Det finns en amerikansk webbshop som bara säljer sladdar med L-formad kontakt i minst en ände. Det finns för USB, firewire, ethernet och en del annat. Kablarna finns med L-kontakt vinklad uppåt, nedåt åt vänster eller åt höger.

Läs mer: AngledCables.com Web Store - Buy Right Angled USB Short FireWire Cables, and Angled Mini B Extension Cables!


Få 3G-modemet Option 505 att fungera med Ubuntu Linux

published Aug 09, 2009 09:38   by admin ( last modified Aug 09, 2009 09:38 )

2010-01-16

Success! Nu har jag fått modemet att fungera på Ubuntu 9.10. Magnus Helander har skrivit en guide på engelska, som jag följde och då fungerade allt! Jag laddade ned de filer som beskrevs, och i steg 1 så kompilerade jag (det första alternativet), för att ge en exakt beskrivning. Jag behövde inte stänga av det trådlösa nätet som det står i guiden. Det jag skriver nu går över det trådlösa modemet :-)

(Har stängt av alla andra kopplingar inkl, WiFi nu för att säkerställa att det är 505:an som sköter kommunikationen)

Datorn behövde startas om också. Jag kör;

2.6.31-17-generic #54-Ubuntu SMP Thu Dec 10 16:20:31 UTC 2009 i686 GNU/Linux

(uname -a på kommandoraden)

Helander har enligt sin post kämpat med problemet i veckor och det tror jag bestämt på, så krångligt som det här har varit.

2009-11-17

För 9.10 rekommenderar en användare på svenska Ubuntu-forumet att nedgradera till en äldre kärna:Ubuntu Sverige • Visa tråd - Telia Mobilt bredband - Option Icon 505 - Ubuntu

2009-10-27 Efter en mjukvaruppdatering kunde jag inte längre få modemet att fungera. Jag har nu uppgraderat till Ubuntu 9.10 beta, och nu så känner datorn igen modemet och ger mig möjligheten att koppla upp i Ubuntus nätverksmeny. Men det fungerar inte... Så min nuvarande rekommendation är att inte använda Option 505 med Ubuntu, eftersom det verkar svårt att hitta en stabil lösning. Den tid som man lägger ner på att felsöka kunde man använt till att dra in pengar till en extra laptop, känns det som. Guiden nedan fungerade på två datorer, men som sagt någon uppgradering har nu borkat den jag använder. Återkommer när det börjar fungera igen. Man kanske skulle ha ett sprint i Stockholm där vi ser till att få det att fungera en gång för alla?

2009-09-04: Uppdaterad med info om hur man svartlistar gammal driver, och med en make-rad till

Option 505 är ett 3G USB-modem som för närvarande ingår i Telias snabbaste paket för mobilt bredband med turbo 3G+. Det finns bra stöd för Options 3G-modem på Linux, men Option 505 är så ny att man i skrivande stund behöver ladda ner och själv kompilera en nyare driver och en nyare version av ozerocdoff.

ozerocdoff är ett program som ser till så att modemet inte blir igenkänt och klassat som CD-ROM av datorn. Option 505 kan nämligen fungera både som modem och som CD-ROM. Det används på Windows för att först ge programvaran så att man kan installera modemet. De har inte lagt med någon programvara för Linux, och det gör att utan ozerocdoff installerat så skulle man få sitta med en Option 505 som en ovanligt dyr CD-ROM med på Linux obrukbar programvara. ozerocdoff behöver veta identifieringssträngarna för Option 505, så att den vet att den ska särbehandlas av udev (udev är ett system som hjälper till att konfigurera enheter på Linux).

Använd hsoconnect

Uppgradera till Ubuntu 9.04, jag hade ingen lycka med 8.04, men det kan ha berott på att jag inte manuellt lade in strängarna för USB i 8.04, men de borde varit där av andra skäl så man kan gott prova utan att uppgradera kanske. Nåväl:

Installera hso-drivern version 1.12, laddas ned härifrån packas upp, gå in i biblioteket och installera med

make
sudo make install

...kolla vilken kernel du har, från 2.6.31 så ska ovanstående inte behövas, men på min 9.04 med kernel 2.6.28 så behövdes det. Du behöver ha lite program installerade för att kunna köra make och för att kunna kompilera, men det märker du.

installera ozerocdoff härifrån, packa up och kör i biblioteket

make clean
make
sudo make install

Nu måste ozerocdoff få reda på identiteten på modemt. Plugga in det, vänta några sekunder och skriv in kommandot:

lsusb

i en terminal

I listningen ska vendor id och product id för option 505 dyka upp.

$ lsusb
Bus 001 Device 009: ID 0af0:d055 Option

 Som synes är vendor id "0af0" och prduct id "d055" för modemet. I filen /etc/udev/rules.d/51-hso-udev.rules så finns alla modem ozerocdoff känner till som den kan konfigurera så de inte blir CD-ROM;ar ur datorn synvinkel. 505:an är inte med i listan för att den är så ny, och måste läggas till manuellt.

redigera /etc/udev/rules.d/51-hso-udev.rules så att 505:an är med:

ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="d055", RUN+="/usr/sbin/ozerocdoff -wi 0x%s{idProduct}"

 

bland de rader som ser ut ungefär så, och längre ned:

SUBSYSTEM=="usb_device", SYSFS{idVendor}=="0af0", SYSFS{idProduct}=="d055", SYSFS{bDeviceClass}=="00", RUN+="/usr/sbin/ozerocdoff -wi 0x%s{idProduct}"

 

...bland de rader som ser ut ungefär på det sättet.

Ibland kan det vara en konflikt med redan installerad option driver. I dokumentationen från ozerocdoff så kan man läsa att göra:

lsmod | grep option

Om den ger tillbaka något tillbaka som verkar vara en option driver så får man svartlista den drivern i

/etc/modprobe.d/blacklist.conf

genom att skriva in raden:

blacklist option

där,

 

Efter allt detta så ska Ubuntus vanliga nätverksinställningar användas. På en dator kickade wizarden igång automatiskt när jag pluggade in modemet, på en annan var jag tvungen att högerklicka på nätverksikonen i verktygsfältet där uppe och välja "Edit connections.."->"Mobile broadband"->"Add" och sedan följa wizarden.

Credit till detta inlägg.


Diagram - svininfluensan kraftigt ner i England

published Aug 09, 2009 04:12   by admin ( last modified Aug 09, 2009 04:12 )

Uppdatering 2009-08-14: Se en veckas data till här- Svinfluensan fortsätter falla skarpt i England - skollovet orsak?

Det är väldigt få mätpunkter, därav de raka strecken, men det är ju ett kraftigt avbräck i trenden! Undrar om det beror på att skolorna stängde då? Frågan är vilket datum det var. Eller om det beror på att den helt enkelt klingar av, av andra skäl. Den mörka linjen visar den "vanliga" influensan förra året. Det finns såklart annat än svinfluensa i den röda linjen också, men troligen väldigt lite som man kan se när man jämför med förra året.

 

 

Uppdatering 18:05:

En kompis föreslår att en del av toppen beror på att folk gått på semester/lov och haft tid att "känna efter", därav toppen i december också. Intressant perspektiv, frågan är när loven/semestrarna börjar i England?

Uppdatering 24:00:

Loven börjar 17 juli respektive 19 december i City of Westminster, London i alla fall. Det stämmer väldigt bra med dalandet av influensakurvorna, både nu i juli med svininfluensan och i december 2008 med de vanlig flunsorna. Om skolorna har en så enorm inverkan så kan man ju verkligen undra vad som kommer att hända när sommarlovet tar slut i början av september i England, eller för den delen i slutet av augusti i Sverige?

According to the Health Protection Agency, the number of cases in England has decreased significantly in the last week and the majority of cases continue to be mild.



Läs mer: Swine flu: how it has spread through the UK | UK news | guardian.co.uk


Nu finns det LED-lysrör

published Aug 08, 2009 12:43   by admin ( last modified Aug 08, 2009 12:43 )

dvs ett rör med lysdioder längs, som passar i en vanlig lysrörsarmatur. De drar mindre energi, har länge livslängd, innehåller inte glas eller kvicksilver och är klart dyrare, jämfört med vanliga lysrör.

NET LED Tubes™ are available in a range of sizes and light tones, including pure white typically used in businesses and other organisations, warm white which is used in the home and clear white for applications where a crisp white light is required.


Läs mer: NET LED Lighting - Energy Saving LED Lighting Company


Sverige tappar i Skandinavien - Danmark och Norge drar ifrån

published Aug 07, 2009 11:57   by admin ( last modified Aug 07, 2009 11:57 )

Och vi är fullständigt omkörda av Storbritannien. Norge har ju lagstiftning som kan sätta norrmän i fängelse om de bryter mot norsk lag utomlands. Men nu har danskarna dragit igång en kampanj att man ska ha hjälm på sig när man är ute och går. Var är det svenska svaret?

 

Jag bör dock tillägga att Stockholms cyklister, som kan räkna sina anor i direkt nedstigande led till det karolinska kavalleriet, ibland inspirerar till tankar om inte bara hjälm utan full pikenerarutrustning

Intense promotion of walking helmets for pedestrians has begun. This logic has been sorely missed. These two organisations have happily promoted bike helmets but pedestrians suffer just as many head injuries, if not more.



Läs mer: Copenhagenize.com - The Copenhagen Bike Culture Blog: A Walking Helmet is a Good Helmet


Länk - Förvirringen kring fettkonsumtion och åderförfettning

published Jul 30, 2009 10:24   by admin ( last modified Jul 30, 2009 10:24 )
Suppose you were forced to live on a diet of red meat and whole milk. A diet that, all told, was at least 60 percent fat -- about half of it saturated. If your first thoughts are of statins and stents, you may want to consider the curious case of the Masai, a nomadic tribe in Kenya and Tanzania.



Läs mer: Saturated Fat - Men's Health


Helikopter utan stjärtrotor som går på många bränslen

published Jul 29, 2009 10:06   by admin ( last modified Jul 29, 2009 10:06 )

Lite oklart vad det här är för nåt, väntar nog till det finns foton och inte bara teckningar

NO TRANSMISSION
NO TAILROTOR
NO ICING
UNMATCHED STABILITY
MORE SPEED
MORE PAYLOAD
EASY TO CONTROL
LOW MAINTENANCE
LESS NOISE



Läs mer: No Gears Just Air©


Är sola i solarium egentligen farligt?

published Jul 29, 2009 09:35   by admin ( last modified Jul 29, 2009 09:35 )

WHO fastlår nu att sola i solarium är farligt. Men, det finns studier som visar att en god hög halt av D-vitamin skyddar mot cancer. När man  räknat på hur många nya hudcancerfall som solande ger, har man kontrollerat för om det är en minskad incidens av andra typer av cancer?

 

För att plocka text ur en tidigare bloggpost vad gäller solande:

Toronto Globe and Mail skriver att det kan vara så att hudcancer är statistiskt sett ett litet pris att betala för de fördelar en hög D-vitaminproduktion kan ge, se det fetstilade i citatet nedan:

 

Those studying the vitamin say the hide-from-sunlight advice has amounted to the health equivalent of a foolish poker trade. Anyone practising sun avoidance has traded the benefit of a reduced risk of skin cancer — which is easy to detect and treat and seldom fatal — for an increased risk of the scary, high-body-count cancers, such as breast, prostate and colon, that appear linked to vitamin D shortages.

The sun advice has been misguided information "of just breathtaking proportions," said John Cannell, head of the Vitamin D Council, a non-profit, California-based organization.

"Fifteen hundred Americans die every year from [skin cancers]. Fifteen hundred Americans die every day from the serious cancers."

Health Canada denies its advice might be dangerous. In an e-mailed statement, it said that most people don't apply sunscreen thoroughly, leaving some skin exposed, and that people spend enough time outside without skin protection to make adequate amounts of vitamin D.

However, the Canadian Cancer Society last year quietly tweaked its recommendation to recognize that limited amounts of sun exposure are essential for vitamin D levels.

Och om man vill ha i sig mat med mycket vitamin D, finns en bra lista här.

jag har tidigare bloggat om Vitamin D och artikeln, här.

En kommentar från Slashdot:

http://science.slashdot.org/comments.pl?sid=232675&cid=18920141

The revolution in Vitamin D research came with the discovery that D is "activated" (25OH-D3 turns into 1,25OH-D3) in a variety of different tissues of the body, not just the kidneys.

Which body tissues do we know can "activate" Vitamin D3? Here's some: prostate tissue, colon tissue, breast tissue. Where are some popular places that cancer likes to form? Same list. Hmmm.

...

There is a simple hypothesis (far from proved, but I'll bet my pill taking regimen on it for now) that explains this: local tissue conversion of 25OH-D3 to 1,25OH-D3 shuts down as soon as serum levels of 25OH-D3 start to decline, and doesn't start up again until serum levels stabilize.

If this hypothesis is true, then allowing your vitamin D3 serum levels to drop during the winter may be as bad for you as just having low levels of vitamin D3 all year round.

Nu kanman få i sig vitamin på andra sätt äm via strålning, och det är tydligen minst 400 IE vitamin D3 man ska ha i dieten, se denna bloggpost.

Risken för malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer, ökar med 75 procent för den som börjar sola i solarium före 30 års ålder, enligt studien som presenteras i den brittiska medicintidskriften The Lancet Oncology.



Läs mer: Skärpt cancercvarning för solarier | Utrikes | SvD


Europa har förgodkänt vaccin

published Jul 27, 2009 10:01   by admin ( last modified Jul 27, 2009 10:01 )

EMA, EU:s läkemedelsverk, har förgodkänt vaccin genom att redan ha utfört tester med det med ett annat virus H5N1 (fågelinfluensan). På detta sätt räknar man med att redan ha testat för alla sidoeffekter utom dem som kan komma av det avdödade viruset självt. Det var risken för en fågelinfluensaepidemi för några år sedan som satte igång arbetet med att förgodkänna vaccin.

I USA är man betydligt försiktigare och vill göra tester i några månader till. Experterna i världen tycks ha delade meningar om vilken strategi som är bäst, vilket väl betyder att det inte finns entydiga data som pekar åt något speciellt håll.

I viket fall som helst verkar det vara en god idé att ha vaccin färdigdistribuerat så snabbt som möjligt (jag vet inte vad hållbarheten på vaccin är dock). På så sätt kan man snabbt sätta in vaccin om viruset blir allvarligare. Å andra sidan om viruset muterar (läs här om vilka selektionstryck som finns) så kanske vaccinet inte fungerar längre.

the EMA is allowing companies to bypass large-scale human trials. Amid concerns about bird flu several years ago, the EMA designed a protocol to fast-track the approval of a vaccine. It let companies submit data for a "mock-up" vaccine, using H5N1 avian flu. The idea was to do most of the testing before a pandemic, so that when it hit, the drug companies could insert the pandemic virus into the vaccine. When the first doses are ready, the EMA will approve them largely based on data from the bird flu vaccine, since both will have the same basic ingredients



Läs mer: Fast-tracked swine flu vaccine will be safe, officials insist | World news | The Guardian


Länk - immunometabolism

published Jul 27, 2009 09:37   by admin ( last modified Jul 27, 2009 09:37 )

"It seems that we're seeing the emergence of a new biomedical discipline: immunometabolism," said Harvard Medical School Professor of pathology Diane Mathis, senior author on one of the papers.

Immunförsvar och ämnesomsättning


Läs mer: Study links metabolic and immune diseases - UPI.com


Richard Stallman kritiserar piratpartiets copyrightpolitik

published Jul 24, 2009 12:12   by admin ( last modified Jul 24, 2009 12:12 )

Stallman menar att om copyright bara blir fem år, så kommer detta också att gälla t ex GPL. Efter fem år kan vem som helst ta GPL-kod och sätta ihop den med annan kod, och aldrig behöva ge källkoden till detta nya verk.  Detta innebär att man får att flöde av kod från open source till closed source, men inget flöde åt andra hållet. Det innebär att företag med sluten källkod kan lägga in fem år gammal öppen källkod i sin egen källkod. Men, de har aldrig behövt ge ut källkoden till sin egen slutna kod, vare sig före eller efter femårsstrecket för copyright.

Stallman föreslår att all kod måste ha öppen källkod, och att denna publiceras när de fem åren gått.

I support these changes, in general; but the specific combination chosen by the Swedish Pirate Party backfires ironically in the special case of free software. I'm sure that they did not intend to hurt free software, but that's what would happen.



Läs mer: How the Swedish Pirate Party Platform Backfires on Free Software


Länk - Launch loop - ett alternativ till rymdhiss

published Jul 24, 2009 11:55   by admin ( last modified Jul 24, 2009 11:55 )
A launch loop or Lofstrom loop is a design for a belt based maglev orbital launch system that would be around 2,000 km (1,240 mi) long and maintained at an altitude of up to 80 km (50 mi). A launch loop would be held up at this altitude by momentum of the belt as it circulates around the structure, in effect it transfers the weight of the structure onto magnetic bearings at each end which support it.



Läs mer: Launch loop - Wikipedia, the free encyclopedia


Länk - Fem rapporter om folkmassebeteende

published Jul 24, 2009 10:39   by admin ( last modified Jul 24, 2009 10:39 )
Five reports comprise the guidance. Each is briefly summarised below, with links to each report.



Läs mer: Understanding Crowd Behaviours


Upgradera din DD-WRT-router nu (exploit)

published Jul 24, 2009 05:52   by admin ( last modified Jul 24, 2009 05:52 )

DD-WRT är en populär linuxbaserad alternativ routerprogramvara som man kan installera på många routers. Nu har det dykt upp en exploit, DD-WRT httpd vulnerability (milw0rm.com report), som gör att man bör uppgradera sin DD-WRT-baserade router till senaste programvaran. Exploiten går på webinterfacet på routern och även om man bara har det interfacet igång på ethernetkabel så kan en cross site scripting-attack via din egen webbläsare när du surfar, attackera routern inifrån.

Om du bara surfar trådlöst så bör du vara OK, faktiskt, så länge admingränssnittet är blockat därifrån. Följ länken ovan (eller nedan, samma länk).

As immediate action please disable the remote Web GUI management. But that limitation could be easily overridden by a Cross-Site Request Forgery (CSFR) where a malicious website could inject the exploit from inside the browser.



Läs mer: DD-WRT httpd vulnerability (milw0rm.com report)


Sorterbar tabell - svininfluensa i alla länder med statistik

published Jul 23, 2009 12:07   by admin ( last modified Jul 23, 2009 12:07 )

The Guardian har gjort en aktuell tabell med alla länders svininfluensafall, hur många i varje land, hur många som dött hur stor andel av befolkningen som är infekterad osv. Man kan klicka på tabellkolumnerna och sortera själv.

 

Och de publicerar också sina data som ett räkneark på Google documents, så om du har ett konto på gmail så är det bara att gå dit om du är en riktig kalnderbitare.

Well, in its absence from the front pages, we have been tracking swine flu, day by day and the best figures out there are below. We're listing every case, as it's reported, either by the World Health Organisation, the US Centers for Disease Control, country health agencies or the mainstream press wires and reports



Läs mer: Full list of swine flu cases, country by country | News | guardian.co.uk


How to backup SMSs on Linux over Bluetooth (SE W810i)

published Jul 23, 2009 11:22   by admin ( last modified Jul 23, 2009 11:22 )

Summary: Use KMobileTools

Update 2010-11-03:

I have now tried to use a USB data cable. Modus operandi:

Plug in Phone

Type dmesg at command line. Check the last lines. I got:

[35522.052043] usb 6-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 6
[35522.239108] cdc_acm 6-2:1.1: ttyACM0: USB ACM device
[35522.245219] cdc_acm 6-2:1.3: ttyACM1: USB ACM device
[35522.255190] cdc_wdm 6-2:1.7: cdc-wdm0: USB WDM device

Start kmobiletools.

Enter /dev/ttyACMO in Configure->Device

 

Below is how I did it before, with an older version of kmobiletools and over bluetooth

For quite some time, my Sony Ericsson W810i mobile phone has prompted me to delete old SMS text messages when new ones are on the way in. I find this very annoying. I do not want to delete old SMS text messages any more than I want to delete my e-mail inbox.

So how to go about backing up the text messages? Or rather I don't want full backup restore facilities, just a way of saving my messages somewhere in a readable format.

On top of that it should be done over bluetooth (since the cable is forever at "the other place" with different vaues for other palce) and it should work on Linux.

I started KMobilteTools and it led me through the process of connecting to the mobile phone in a very nice way. I had previously paired the phone with another utility (blueman).

I finally got the export of texts to work on Linux with KMobilteTools but with a quirk. There are two export buttons, but only one worked for me, the non obvious one (circled in red below):

It will give you the option to export a CSV file.

The obvious export button is at the lower right of the same window and looks like this:

That button claims to export to ~/Mail/KMobileTools and that you can see them in Kmail. On my system:

  1. There was no Mail dir in my home dir and no files were exported
  2. I created a Mail dir and a KMobileTools dir was magically created there with sub dirs but still no files.
  3. Starting and restarting kmail made no difference

So use the button circled in red in the image higher up in this post. At least that's how it worked for me.

KMobileTools is a nice KDE-based application that allows to control mobile phones with your PC. It handles full SMS control, dialing calls, phonebook, and phone status monitoring. It's also integrated with the KDE environment, so it can be embedd in Kontact, or import/export from and to KAddressBook.

I also tried to send SMS with KMobileTools and that worked fine!

Läs mer: KMobileTools | Open Source meets Mobile Phones


Svininfluensan minskar i Skottland?

published Jul 23, 2009 02:04   by admin ( last modified Jul 23, 2009 02:04 )

Storbritannien har drabbats hårdast i Europa av svininfluensan, och i Storbritannien drabbades Skottland först. Men nu kan det vara så att infektionen har kulminerat i Skottland. Siffror kommer att publiceras senare idag. Återkommer om jag har tid.

Bör väl också påpekas att man inte blir galadare för att man drabbas i slutet än i början om så skulle vara fallet...

Såna här virus är ju verkligen svåra att förutsäga.

Despite a steep increase in cases in England, it is expected the latest Scottish estimated figures will show a decline when they are released later today after cases in the worst hotspots – Glasgow and Paisley – began to tail off earlier this month.


Läs mer: Swine flu may have peaked in Scotland, say experts | World news | guardian.co.uk


En orsak till nationalismens historiska framgångar

published Jul 23, 2009 01:49   by admin ( last modified Jul 23, 2009 01:49 )

Väljer att posta ett helt inlägg från Slashdot:

 

I'd say, on the balance, that it was(though it isn't self-evidently so).

From the perspective of the present, where highly centralized governments are a nontrivial threat to freedom and efficiency, decentralized systems sound like a good idea. And, it is true that centralization can, and frequently has, taken a downright nasty turn. However, the feudal model of decentralization looks very little like the modern one and, to be frank, it sucked.

Central government existed largely in theory(the king did have power, under the right circumstances; but it was severely tempered by the local power of the nobility and the church); but that didn't make the people any freer. In the country, many people were serfs(legally bound to the land and service to the local noble, though not salable as slaves are) or small renters. In the towns and cities, the guilds controlled much of the commerce and industry. Religion exerted considerable temporal power(and siphoned off a good deal of wealth). Because of the fragmentation of power and the quasi-independence of numerous little fiefdoms, codes of law were a hideous mess of customary cruft, civil and ecclesiastical, that often varied from place to place. Weights and measures were not standardized across many areas and running into taxes, tolls and whatnot at the edge of every petty strongman's domain was always a risk(does wonders for trade, that).

For all its(considerable) vices, the notion of the nation-state, first under monarchs of greater or lesser absoluteness, and gradually under more representative flavors of government, was vital in breaking down the heavily entrenched local nobility, and their webs of onorous customary obligation, and replacing it with the notion of equals under law, with standardized rights and obligations. This is not to say that that was the intent(indeed, it almost certainly wasn't, it was about the king attempting to consolidate his own power at the expense of other strongmen); but it turns out that the effect of the absolutist project was the creation of an institutional system of governance that could survive a transition from dynastic power to representative governance.

In a sense, it took a period of centralization to attenuate the power of local nobility and create a uniformity of infrastructure and law sufficient to allow the modern concept of decentralization(often an excellent idea) to exist. Feudal decentralization was pretty pathological.

Skrivet av signaturen FuzzyFuzzyFungus (och vem kan väl ifrågasätta åsikter från en sådan signatur?)

Slashdot Comments | Medieval UK Battle Records Released Online


Helt fel att lägga ner svenska konsulat

published Jul 23, 2009 01:44   by admin ( last modified Jul 23, 2009 01:44 )

Att kunna hjälpa svenskar utomlands via våra beskickningar är en av grunderna för vad den svenska staten ska göra. Att lägga ned konsulat då är helt fel. Speciellt i ett land som USA som är som en hel kontinent!

Vad många befarat blev på torsdagen verklighet: Fredrik Reinfeldts regering och Carl Bildts utrikesdepartement beslöt att avveckla det generalkonsulat i New York som i många år har betjänat tiotusentals svenskar och varit ett svenskt ansikte mot USA.



Läs mer: UD lägger ned fem beskickningar - DN.se