Archives 2005 - 2019

Finanskrisen förklarad

published Oct 06, 2008 09:35   by admin ( last modified Oct 06, 2008 09:35 )

Nu tror jag att jag fått grepp om finanskrisen, så här kommer en förklaring till vad som har hänt. Ha gärna synpunkter! Jag skriver banker i texten nedan,men med det menar jag alla typer av finansinstitut och liknande aktörer.

Banker är till för att hantera risk

Banker är till för att hantera risk. Det är deras affärsidé. Man får pengar av dem för att göra något som man inte säkert lyckas med, och bankerna tar då en avgift, så att om man misslyckas betala tillbaka, så kan de tillsammans med de avgifter som de tagit från sina andra kunder, kompensera för att man  aldrig betalade tillbaka.

För att hantera risk så tar de en avgift, t ex ränta. Om man vill köpa ett hus så kan man jobba ihop pengarna och köpa det kontant, men istället så är folk otåliga och vill inte jobba ihop säg två miljoner, utan säger till banken att de kommer att ha 2 miljoner "i framtiden" och banken går då in med ett bolån.

Om man sedan i framtiden inte kan betala banken de två miljonerna, så kan banken sälja huset och försöka få ut pengarna man är skyldig. Dessutom har man betalat ränta och så länge de flesta de lånat till kan betala, så kan den täcka förlusten för banken.

Inom affärsvärlden är man också intresserad av att få pengar att använda innan man själv har jobbat ihop dem. Det kan användas för att finansiera övertagande av företag och nyinvesteringar t ex. Man är så säker på att det kommer att gå bra att banken går in och "förskottsbetalar" de pengar man är ganska säker på att man kommer att kunna betala igen. Återigen så är det räntan som används för att sprida risken för banken.

Eftersom vi lever i en dynamisk ekonomi där olika saker kan variera ganska kraftigt i pris, så vill många företag och privatpersoner försäkra sig om att deras sparande och deras åtaganden inte varierar för mycket i värde jämfört med andra saker som har ett värde i ekonomin: Om man t ex har satt allt sitt sparande i ett ton koppar som man har i källaren, så är det synd om värdet på det tonnet jämfört med annat dyker till en tiondel. På samma sätt kan ett företag i Europa som handlar mycket med USA bli nervöst om dollarn sjunker, då de inte kan betala sina anställdas löner i Euro, utan att gå i kånken.

 

För att försöka ge en så trygg resa genom dessa prisändringar som alltid inträffar, har banker gjort något som kallas instrument. Istället för att ha ett ton koppar i källaren så kanske man har en korg av olika metaller, priset på mjölk osv för att försöka gardera och täcka upp. Man kan ju inte ha mjölk i källaren då den skulle bli sur och gammal ganska fort. Istället har man ett kontrakt där någon lovat att köpa eller sälja mjölk för ett visst pris, och då får de kontraktet ett värde som varierar med priset på mjölk. 

Ett instrument är lite som termostaten man har i duschen, eller i värmeelementen hemma. Oberoende av hur varmt vattnet är in till den, och i värmeelementens fall hur kallt det är ute, så vill man ha samma mysiga jämna värme.

Alla som har bott på något sämre hotell vet väl hur det känns att duscha när blandaren byter temperatur hela tiden. Ett bra instrument från en bank eller annat institut ska liksom ge en stabilitet (en skön lagom värme) hela tiden.

Det är ingenjörer som har gjort de termostater som sitter i duschblandare och värmeelement. Duschblandare och värmeelement är exempel på enkla styr- och reglersystem. Det är en hel vetenskap om hur man utformar dessa för mer komplexa grejor där man vill hålla saker stabilt, t ex för att tillverka pappersmassa eller få en JAS 39 Gripen att flyga rakt. Ju mer komplext ett styr- och reglersystem är, desto svårare är det att kolla om det verkligen fungerar som det ska. JAS-planet som störtade i Stockholm och det Airbusflygplan som flög in i en bergvägg är exempel på system som inte fungerade; de klarade inte av att hålla planet stabilt.

 

Ok, bankerna har instrument som fungerar som en slags termostater. Men det är inga ingenjörer som har gjort dem, utan ekonomer. Instrument består av ett antal kontrakt, där olika finansaktörer har förbundit sig att täcka skiftningar i priser. Det kan finnas en lång kedja av kontrakt som utgör ett instrument. Varje kontrakt är en text som där en aktör förbinder sig att betala under vissa förutsättningar. I slutändan vill man ha stabilitet.

 

För att avgöra om ett instrument är bra, så finns det speciella företag som utvärderar dem och anger hur stabila de är och hur mycket mysig värme (avkastning) de kan ge. Ett sådant företag heter Moody's. Moody's ger ut omdömen om instrument, där AAA är det bästa. Ett instrument som får detta omdöme anses då vara stabilt och bra.

Så tjänar banker pengar

Banker tjänar pengar på två saker:

  • Avgifter
  • Gott omdöme

En bank tar en avgift så fort en transaktion går igenom banken, och de tar också ränta (avgift) på att låna ut pengar till projekt (som t ex husköp) som de tror på. Ju sämre omdöme banken har, desto mer lån går i putten. Banker har alltså två källor till att få in pengar: Att mycket pengar flödar genom banken och ger avgifter, och att de lån de lånar ut går till projekt som lyckas.

Det kan finnas ett system av bonusar i banken, där anställda tjänar väldigt mycket pengar på att hjulen snurrar. Pengarna går då ur banken och in i anställdas fickor.

Hur bubblan startade

Vad som hänt nu är att banker gett bolån till folk i USA som inte kan betala tillbaka dem, och husen som ställts som säkerhet har inte värde nog att täcka lånen. Dessa lån kallas "subprime loans", vilket betyder "inte så prima lån".

Hur blev det så här? Jo, de banker som beviljade dessa bolån visste nog att de tog en alldeles för stor risk att ge pengar till folk som inte skulle kunna betala tillbaka. Men då kom någon på i en bank (och i USA:s regering)  att man skulle göra ett instrument av dem. På så sätt kunde de banker som gav dessa riskabla lån återförsäkra sig bakåt och låta någon annan ta risken. Man valde att gruppera de dåliga lånen i tre grupper:

  • Riktigt dåliga lån
  • Värre lån
  • Usla lån

Tyvärr så gav man dem inte de här namnen. För den "bästa" gruppen lån (som jag kallade "riktigt dåliga" ovan) ställde man ut garantier att de som köpte ett instrument baserat på dessa lån skulle få sina pengar tillbaka först av de som var långivare.

Man paketerade ihop dem till instrument (genom en serie kontrakt) som kallas Mortgage Backed Securities (MBS), och nu kommer det intressanta: Man lyckades få dem bedömda som AAA. Dvs de som har som arbete att värdera instrument gjorde en felbedömning.

Nånstans i bakhuvudet så visste de nog också att om alla lånen skulle fallera, skulle nog staten kunna gå in och rädda lånen. Det blir politiskt väldigt svårt att se folk bli fattiga och utan hem. På så sätt behöver banken inte längre ha gott omdöme, utan kan koncentrera sig på att raka in avgifterna.

 

Hur bubblan utvecklades

Som jag skrev ovan så gör banker pengar på transaktioner, t ex försäljning av instrument (dvs de tar en avgift för att sätta ihop och förmedla ett instrument som kunden vill ha).

En ekonomi har en viss storlek, som bestäms av värdet på allt som ingår i den. Nu har man plötsligt introducerat subprime loans i ekonomin, och påstår, med stöd av en AAA-bedömning, att dessa är värda många miljarder. Då har ekonomin plötsligt växt. Hus och personer som tidigare representerade ett litet ekonomiskt värde har plötsligt fått ett stort värde.

Pengar från den sunda delen av ekonomin börjar nu strömma över till att interagera med dessa nya miljarder som magiskt har dykt upp i ekonomin. Och pengarna strömmar genom bankerna, som på sätt kan ta avgifter. Ekonomin har växt därför att man gjort en felaktig bedömning av vad hus och lån är värda. Man har gjort en felaktig AAA-rating.

Hur bubblan spred sig

När banker sätter ihop ett instrument så ser de till att återförsäkra sig med andra instrument. Banker ägnar sig inte gärna åt spekulationer, istället kan de göra pengar på en bråkdel av en procent, t ex 0,40% om de handlar med stabila aktörer. Det kallas inte återförsäkring utan hedging. Det kan var svårt att veta hur mycket man ska hedga, men om alla hedgar i en lång kedja så har man kommit i den konstiga sitsen att alla bedömer världen på samma sätt. Dvs bankerna anser att de bedömt en risk rätt när de tycker som alla andra. Varje risk är återförsäkrad hos andra aktörer. Det behöver inte vara ett problem, men det innebär att en felbedömning får återverkning genom hela systemet.


Det blir lite grann som om duschtemostaten var hopkopplad med värme-elementen och med JAS-planet, osv.

 

Hur bubblan sprack

Till slut upptäcks det ju att de dåliga bolånen inte går att få betalda, och att husen inte är värda så mycket. Då försvinner en massa miljarder ur ekonomin. En massa företag, banker och privatpersoner har då plötsligt mycket mindre pengar än vad de trodde, och de instrument som de de använt för att nå stabilitet är mycket mindre värda. Eftersom så mycket är återförsäkrat (hedgat), så får det återverkningar genom systemet.

Systemet klarar  inte det, då en massa förväntningar måste skrivas ned samtidigt. Systemet med instrument är baserat på kontrakt, och de är text som är juridiskt bindande, vilket förmodligen gör de mindre följsamma. Det verkar också som om man har problem med att följa vem som skrivit på vad för vilket instrument.

Detta gör att bankerna inte litar på varandra längre. Även banker som inte hade några instrument baserade på subprime loans blir misstänkta för att ha det. Det saknas transparens mellan bankerna där de öppet visar sina kort och det saknas följsamma mekanismer för att propagera (skicka vidare) de justeringar som krävs. Det påminner lite grann om när ett litet elfel i nordöstra USA tog ner strömmen för hela nordöstra USA.

Man skulle kunna säga att man byggt finansmarknaden för mycket på avtal och hård logik och hård logik är välkänt för att krascha när några antaganden är fel. Titta bara på hur ofta datorer som är uppbyggda av hård logik kraschar. Det finns en bok som heter The Black Swan som handlar just om vad som händer när finansmarknaderna har fel och något extremt och helt oväntat ("En svart svan") inträffar. Boken är rekommenderad läsning. I denna bubbla så är dock händelserna egentligen inte så extrema, utan handlar mer om att man byggt system som inte klarar tämligen normala händelser.

Vad som gör folk förbannade

Det som gör folk förbannade är att en del inom finansvärlden tjänat pengar på denna bubbla, och sedan inte behöver ta smällen. Man har förmedlat och sålt dessa instrument som vilat på felaktiga antaganden, men sedan så går staten och garanterar värdet på en del av de saker som inte hade något värde.

 

En fara är att folks förtroende för finanssystemet får en törn. Just nu när detta skrivs så har börsen gått ner kraftigt:

 

Stockholmsbörsen föll kraftigt när handeln inleddes på måndagsmorgonen i spåren av kursrasen på Asienbörserna. Klockan 9.10 hade OMXS-indexet rasat med 4,4 procent till 237,0. På de övriga Europabörserna var kursutvecklingen likartad.



Läs mer: Brant nedåt i Stockholm | Näringslivsnyheter | SvD

 

Nu försöker man lugna folk genom att statligt garantera deras insatta pengar. På Irland och i Tyskland har man obegränsad insättningsgaranti och i Sverige har man just dubblat den upp till en halv miljon:

 

 

Höjningen införs med omedelbar verkan och dessutom utvidgas vilka konton som faller under garantin. Nytt är även att konton med bundet sparande täcks av insättningsgarantin.


Läs mer: Regeringen: Höjd insättningsgaranti

 

 

Syftet med åtgärden är att värna tryggheten för spararna och säkra att de har fortsatt förtroende för det finansiella systemet. Den utvidgade garantin träder i kraft redan i dag, enligt regeringen.



Läs mer: Insättningsgarantin fördubblas | Näringslivsnyheter | SvD

 

...men förmodligen och förhoppningsvis svänger allt tillbaka till det normala i sinom tid.


SDIO - Man kan stoppa in annat än minne i en Secure Digital-slot

published Oct 05, 2008 12:39   by admin ( last modified Oct 05, 2008 12:39 )

Mi nya Acer Aspire One 150 har inget Bluetooth eller 3G inbyggt. Men den har två minneskortplatser, en för SD (SecureDigital) och en för många olika minneskorttyper. PÅ Wikipedia har jag nu sett att man kan ansluta kort med annan funktionalitet än minne till en SD-slot. Det kan vara GPS WiFi, Bluetooth eller något annat. Standarden kallas SDIO.

Jag vet inte om min dator stöder SDIO, men om den gör det så vore det schysst med ett Bluetooth-kort.

SD slots can actually be used for more than flash memory cards. Devices that support SDIO (typically PDAs like the Palm Treo, but occasionally laptops or cell phones) can use small devices designed for the SD form factor, like GPS receivers, Wi-Fi or Bluetooth adapters, modems, Ethernet adapters, barcode readers, IrDA adapters, FM radio tuners, TV tuners, RFID readers, digital cameras, or other mass storage media such as hard drives.


Läs mer: Secure Digital card - Wikipedia, the free encyclopedia


liberalabloggar.se - nyhetsbevakning av ett urval liberala bloggar

published Oct 05, 2008 07:00   by admin ( last modified Oct 05, 2008 07:00 )

Många som läser bloggar använder säkert någon slags nyhetsläsare för att slippa gå och besöka alla bloggar man är intresserad av för att se om något nytt dykt upp. De flesta bloggar har ett s k newsfeed där de senaste inläggen redovisas för en nyhetsläsare. Det finns flera webbtjänster som stöder att presentera detta detta, tex Google, Yahoo och Netvibes. Dessa nyhetsläsare presenterar ofta nya inlägg sorterade efter blogg, men ett annat sätt att göra det är att blanda ihop alla blogginläggen och presentera dem i strikt tidsordning detta kallas för "river of news" på engelska. Det ger en anan puls i presentationen och kan ofta fungera bättre eftersom man ju själv läser nyhetsflödet i tidsintervall.

På sajten liberalabloggar.se kan man se en river of news från ett urval liberala bloggar och man kan också prenumerera på ett newsfeed där.

Vill du se vad liberaler i den svenska bloggosfären skriver? Då är Liberala Bloggar något för dig, där kan du läsa en sammanställning av inlägg från ett antal utvalda svenska liberala bloggar. Där finns alltid något nytt att läsa.



Läs mer: Liberala bloggar


Nemtsov & Milov: Gazprom skörtar det ryska folket

published Oct 04, 2008 12:28   by admin ( last modified Oct 04, 2008 12:28 )

De före detta ryska regeringsmedlemmarna Boris Nemtsov och Vladimir Milov har gått igenom den ryska oljegiganten Gazproms förehavanden det senaste årtiondet, och kommit fram till att företaget misskötts, pengar har försvunnit och att den aggressiva utrikespolitik som använts inte kan motiveras av de små överföringsvinster de nya pipelines (inkl den i Östersjön) kommer att ge,för att inte tala om den badwill den orsakat. Faktum är att Gazprom inte ökat sin energiutvinning på sju år, när de privata aktörerna samtidigt dubblat sina utvinning. Samtidigt har energipriserna i Ryssland ökat kraftigt.

Jag tycker det börjar se ut som om Ryssland är tillräckligt inlänkat i världsekonomin att Gazproms beteende kommer att straffa sig, eller rättare sagt, drabba det ryska folket.

Russians should have no illusions about who will end up paying for Gazprom’s inefficiency, underinvestment, and asset stripping. We all will pay. In fact, we’re already having to – the price paid for gas by Russian consumers has risen sharply in recent years and the government plans to raise them still further and faster. In dollar terms, internal Russian prices have since 2001 risen nearly five-fold and now stand at nearly $64 per 1000 cubic metres (about the same as the gas price at the German border in 1999).
Läs mer: The Nemtsov White Paper, Part II: Gazprom (the full text) « La Russophobe

Hittat via Kalle Kniivilä: Mer om Putin och Gazprom | diVERse


Länk - Maktlöshet ger tro på övernaturlighet & konspirationer

published Oct 04, 2008 11:46   by admin ( last modified Oct 04, 2008 11:46 )
Psychology Today journalist Matthew Hutson covers some fascinating experiments just published in this week's Science that found that reducing participants' control increase the tendency for magical thinking and the perception of illusory meaning in random or patternless visual scenes.



Läs mer: Mind Hacks: Feeling out of control sparks magical thinking


Recension: Acer Aspire One 120 GB med XP - en mycket liten bärbar dator

published Oct 04, 2008 10:07   by admin ( last modified Oct 04, 2008 10:07 )

 

Sammanfattning: Köp! Eller vänta på att den har Bluetooth och 3G. Spana också in HP:s konkurrent som har ett fantastiskt tangentbord.  Fläkten är väldigt störande på Acer Aspire One, men det går att fixa, se längre ned i texten.

Jag har länge velat köpa en liten bärbar dator men Sonys var för dyra och IBM:s X60 hade för dålig skärm (vilket jag bloggat om). När Asus Eee PC kom ut och var störtbillig blev jag klart intresserad, men skärmen var inte så bra. Men på Mediamarkt hade jag tillfälle att se den bredvid Acer Aspire One, och den har en superb skärm. Så jag köpte Acer Aspire One, men inte på Mediamarkt, då jag inte kunnat byta saker där förut. Istället köpte jag den på Webhallen inne i Stockholm. Där är det inte heller alldeles lätt att få saker bytt, men det går i min erfarenhet.

Datorn finns både i diskless variant med flashminne och Linux och med hårddisk (120 GB) och Windows XP. Jag valde XP jag tycker det är bra att ha 120GB i den utan nämnvärd viktökning och av erfarenhet vet jag att Skype har problem med ljud på Linux (och enligt en kompis också med video). Och är det något man vill ha i en lite bärbar så är det ju uppkopplingsbarhet.

Fördelar

Liten - men ganska tjock. Den går ner i benfickan på mina H&M-brallor men sticker ut lite i toppen, och är för tjock för att vara helt bekväm.

Mycket bra skärm - klar och ljusstark skärm vilket jag uppskattar mycket på en laptop, faktiskt mest.

Tangentbord - Tangentbordet är helt OK men inte lika gorgeous som HP men klart bättre än Asus Eee PC.

 

Nackdelar

Fläktljud - Datorn har en fläkt som är i gång hela tiden. Problemet med fläkten är att den ligger i ett frekvensband som gör att dess två hastigheter upplevs som irriterande respektive mycket irriterande. Det finns dock två lösningar en för Windows XP och en för Linuxvarianten. Jag plitade just dit detta på datorns sida på Wikipedia:

There are currently free third party solutions to remedy this for both the Linux and Windows XP versions of the computer.

Fläkten är nu avstängd för det mesta!

Processorkraft - Testscriptet pystone (som såvitt jag vet mäter samma som dhrystone ungefär) för programspråket Python version 2.4 gav den ungefär 19000 pystone. Det ska jämföras med att en gammal 3GHz Celeron desktop får 27000 pystone, och en 2,7 GhZ Core2 duo får 66000 pystone (per core). Min akollegors bärbara C2D-baserade HP och Mac:ar klockar in på mellan 45000 och 50000 pystone om jag minns rätt Så den är inget speedmonster. Men den räcker för surfning, ordbehandling och lättare programmering.

Batteritid - Bara ungefär 2 timmar men jag tror det går att köpa till ett fetare batteri.

Slutsats

Jag hade tänkt skriva att den var sådär OK, och att fläkten gjorde att den inte kunde få bättre betyg. Men nu så har jag ju fixat fläkten, så nu blir betyget utmärkt!


Länk - Smärta orsakar artrit också

published Sep 30, 2008 09:08   by admin ( last modified Sep 30, 2008 09:08 )
"Until relatively recently, osteoarthritis was believed to be due solely to wear and tear, and inevitable part of aging," said Stephanos Kyrkanides, D.D.S., Ph.D., associate professor of Dentistry at the University of Rochester Medical Center. "Recent studies have revealed, however, that specific biochemical changes contribute to the disease, changes that might be reversed by precision-designed drugs. Our study provides the first solid proof that some of those changes are related to pain processing, and suggests the mechanisms behind the effect,"



Läs mer: New study proves that pain is not a symptom of arthritis, pain causes arthritis


Länk - Mindre privatliv ger mindre trygghet

published Sep 29, 2008 12:38   by admin ( last modified Sep 29, 2008 12:38 )
# Erosions of privacy are often better understood as other kinds of harms. # "Loss of privacy” may really be a loss of security. # Much (though not all) anxiety about genetic privacy would go away if medical care were affordable to everyone. # Citizens should have the right to monitor and post information about the activities of government and government officials. # People are gaining effective tools to control what personal information they want to give out and to whom.



Läs mer: How Loss of Privacy May Mean Loss of Security: Scientific American


Länk - "Bara 1 av 5 läkemedelsutvärderingar publiceras"

published Sep 29, 2008 11:51   by admin ( last modified Sep 29, 2008 11:51 )

Om det ofta förekommer att man inte publicerar resultat för att de inte stämmer med det man vill ska bli resultatet, är detta ett mycket stort problem. Kan i så fall bli rena medicinbubblan.

The reason: Data from fewer than one in five research trials are ever published. Findings from the vast majority of human trials become buried for reasons that may never come to light, according to a new study in The Oncologist. It’s published early and online September 24.



Läs mer: Science News / Cancer Data: Burying Bad News


Teater Galeasen - Tribunalen: Med skattepengar ska kommunismen göras sensuell

published Sep 27, 2008 12:12   by admin ( last modified Sep 27, 2008 12:12 )

Det har länge varit ett fenomen i landet att många s k kulturarbetare är fullkomligt blinda när det kommer till kommunismens brott. Det stöder sig på kommunismen som en slags stödkrycka när de sedan länge tappat greppet om verkligheten. På något sätt verkar det finnas något stoff i kommunismen som gör att de kan och vill gå rakt ut i en fantasivärld.

I Barometern skriver centerpartisten Niklas Karlsson att det nu sätts upp en föreställning i Stockholm av Teater Galeasen och Teater Tribunalen, skattefinansierade grupper, som av vad man kan utläsa ur Barometerns debattartikel kommer att glorifiera de kommunistiska idéerna, idéer som orsakat mer lidande och död än någon annan mänsklig aktivitet under 1900-talet.

 

Regissören Richard Turpin sa i Kulturnytt i P1 24/9 att han vill göra texten ”begriplig, attraktiv, sensuell, lockande, vacker”. Men vad är det för vackert med en text som legat till grund för mer mänskligt lidande än någon annan? Vad är sensuellt med ett manifest vars sidor är dränkta i hundratals miljoner människors blod och tårar?

Kommunismen är ett kvasivetenskapligt hopkok för intellektuella som missat upplysningstiden.

Läs mer: Premiär för statligt finansierad kommunistpropaganda

Hittat via Flashback:
Läs mer: Skattepengar till högläsning ur kommunistiska manifestet - Flashback Forum


John Hawks introduktion till informationsteori och genetik

published Sep 27, 2008 02:21   by admin ( last modified Sep 27, 2008 02:21 )

Missa inte John Hawks introduktion till informationsteori och genetik:

If we were not uncertain at all, the probability of one outcome would be 1 and the other would be zero. For instance, if we had a two-headed coin, we would be absolutely certain of flipping heads. Naturally, a definition of uncertainty should assign zero to the case in which we already know the outcome. But for a fair coin, we have a probability of 0.5 for one outcome, and a probability of 0.5 for the other. We are uncertain, and our measure of uncertainty should have a positive value in this case, whatever unit we may choose. Now suppose we have a nucleotide of DNA. It may be adenine, guanine, cytosine or thymine, each with probability 0.25 (1/4). How many coin flips would give us the same amount of uncertainty?


Läs mer: Information theory: a short introduction | john hawks weblog


Carl B Hamilton om bankkrisen: "USA:s skattebetalare rånade!"

published Sep 26, 2008 12:09   by admin ( last modified Sep 26, 2008 12:09 )

Folkpartiets talesman i ekonomiska fågor och professorn i vid Handelshögskolan Carl B Hamilton skräder inte orden om bankkrisen i USA. Han menar i princip att vad som håller på att hända är en stöld av skattebetalarnas pengar. Ur Hamiltons nyhetsbrev av idag:

Den amerikanska bankkrisen är ett makroekonomiskt marknadsmisslyckande av aldrig tidigare skådad omfattning. Men mekanismerna som sätter en sådan här snöboll i rullning har vi sett många gånger förr. Men aldrig har en finansiell snöboll fått rulla så länge och bli så stor.

Den första punkten, att återvinna pengar till skattebetalarna, handlar dels om nationalisering av ägandet av banker, dels hur bankvraken skall rekonstrueras så att de återfår sin intjäningsförmåga.

 

[...]

Men långt dessförinnan, ja omgående, måste nya kvastar och ny organisation in i fallerade banker för att rädda och ta hand om de friska delarna, och se till att de kommer igång igen med sin uppgift att sammanföra utlånare/sparare och upplånare/investerare. Annars blir det inga investeringar, människor kan inte spara på ett högavkastande och säkert sätt till t ex pension och lägenhet, inköp och jobb upphör. Kort sagt krisen på finansiella marknader sprider sig till andra, reala, marknader - inte minst arbetsmarknaden och jobben.

Att hindra framtida lättsinne är helt enkelt att våga vägra lyssna på marknaden och dess megafoner när de kräver lägre räntor och nya räddningsaktioner ("bail-outs"). Den så hyllade förre Federal Reserve-chefen Alan Greenspans eftermäle blir att han bäddade för krisen genom släpphänthet, och mjukhet mot marknaden. Och vem brukade hylla honom? Jo, marknaden och dess mediabevakare, som i mångt och mycket får sin information och sitt perspektiv av marknadsaktörerna.

 

Ord och inga visor

 


Tyskland, Italien och Spanien inte beredda försvara Baltikum

published Sep 26, 2008 11:09   by admin ( last modified Sep 26, 2008 11:09 )

Framför allt så har den tyska befolkningen inget större intresse av det. En opinionsundersökning gjord av Financial Times visar att 50% av tyskarna motsätter sig tyskt militärt stöd till Baltikum om de skulle behöva det, medan bara 26% skulle stödja en sådan åtgärd.

Illa, men inte riktigt lika illa är det också i Italien och Spanien. Alla länderna är förbundna genom Nato att försvara Baltikum.

Dessa länder kanske helst skulle vilja ha upp muren igen? Igenom Tyskland igen den här gången?

Ryssland läser säkert dessa siffror med stort intresse.

Sverige har väl ingen försvarsvilja alls vad gäller Baltikum, eftersom vi är neutrala, antar jag.

Ibland måste jag faktiskt fråga mig om Europa verkligen är säkert att bo i på medellång sikt.

De äldre demokratierna i västra Europa, såsom Storbritannien och Frankrike visar på en större försvarsvilja vad gäller Baltikum.

However, in Germany, Italy and Spain, more people say they would oppose the notion of their national troops rushing to defend the Baltic states than would support the idea. In Germany, as many as 50 per cent of people say they would oppose national troops going to the defence of the three states, compared with only 26 per cent who say they would support it. Only in Britain and France do more people support the idea of their armies defending the Baltic states than oppose it.



Läs mer: FT.com / Europe - Europeans see Moscow as security threat


Länk - Svensk översättning av rysk intervju med Carl Bildt

published Sep 26, 2008 08:07   by admin ( last modified Sep 26, 2008 08:07 )

Gjord av Kalle Kniivilä:

Det vet jag inte. Den ryska politiken med sanktioner och påtryckningar på Georgien under de senaste åren har drivit Georgien i riktning mot Nato. Vi ska inte glömma, att 80 procent av georgierna i början av året i en nationell folkomröstning röstade för medlemskap i alliansen. Det är så små länder reagerar på påtryckningar från sina stora grannar - det här är en tydlig lärdom av historien.



Läs mer: Rysk intervju med Bildt | diVERse


Länk - Österrike har sänkt röståldern till sexton

published Sep 26, 2008 08:06   by admin ( last modified Sep 26, 2008 08:06 )
In an attempt to balance out the country's ageing constituencies as a result of low birth rates, Austria has become the first European Union country to lower the voting age in national elections to 16.



Läs mer: EUobserver


Länk - 82% av ryssarna vill att Ryssland ska bli världens mäktigaste land

published Sep 26, 2008 07:10   by admin ( last modified Sep 26, 2008 07:10 )
Some 59 per cent believe their country’s foreign policy is “effective” and 82 per cent believe Russia should try to be the most powerful country in the world, according to recent polls from the Public Opinion Foundation, a Moscow polling body. A majority now do not consider confrontation with the west to be a threat to internal stability, according to Valery Fedorov, director of Vtsiom, another agency.



Läs mer: FT.com / Europe - Russians back hardline policies


Telia spammar med nyhetsbrev

published Sep 24, 2008 11:12   by admin ( last modified Sep 24, 2008 11:12 )

Idag fick jag ett nyhetsbrev från Telia med hjälpsamma råd och tips om hur jag gör min vardag och arbete lättare. Nja, så hjälpsamt var det inte, jag fick ett reklambrev i emailen som jag inte beställt, ett s k spam. Eller rättare sagt två: En till min personliga mailadress och en till en adress som går till flera personer.

Jag har definitivt inte bett om de här nyhetsbreven, och jag har i stort sett ingen affärsrelation med dem, förutom något privat fast telefon-abonnemang då. Jag antar att de tar detta abonnemang till intäkt för att kunna kontakta mig när och hur de vill. Eller så är det någon annan i företaget som har ett abonnemang och så ska alla i företaget spammas. Jag undrar var de köpt adresserna?

Det här med att få spam från företag man har någon typ av relation med ställer till det med spamfiltren: Tänk om jag blockar dessa spam, och jag då också blockar viktig information om mitt abonnemang? Kanske Telia bara vill att vår relation ska bli pratigare? Jag kanske ska ringa dem och prata om en massa affärslösningar och se om vi kanske kan fusionera våra verksamheter på lika villkor? Man måste då så klart inte ge sig innan de har förstått hur jag tänker, och sedan peka ut för mig vad de eventuellt tycker är fel i tankekedjan, så kan vi argumentera steg för steg. Det blir väl mysigt? (Detta är en taktik de mest påfrestande försäljarna använder)

De flesta företag som förstår mail-etikett gör nyhetsbrev opt-in, vilket betyder att man själv måste be om att få nyhetsbrevet, men många fantiserar om, och i Telias fall använder, opt-out istället, vilket innebär att de skickar ett nyhetsbrev vare sig du vill eller inte, och du måste aktivt avbeställa.

Jag har avbeställt. Båda kopiorna. Jag undrar om de skulle vilja ha mitt företags nyhetsbrev i lite olika format?


Nej Piratpartiet, medicinpatent är bra

published Sep 23, 2008 02:46   by admin ( last modified Sep 23, 2008 02:46 )

Piratpartiet menat att man ska avskaffa patent inom medicin, och det är nog tvärtom, man bör avskaffa patent inom alla andra områden än medicin. Enligt forskning vid Boston University så är patent inom medicin bra, men dåligt inom andra områden. Det är vad juridikprofessorerna James Bessen och Michael Meurer kommer fram till i sin bok "Patent Failure" i en studie av amerikanska patent. Piratpartiet verkar mena att staten ska ta över all forskning för medicin. Jag tror att det är en dålig idé. Vi behöver de som tar risker och tror på sig själva för att ta fram nya läkemedel.

 

Uppdatering 17:50 Christer Christian Engström (pp)  tycker det var lite ont om argument för patent i den här bloggposten så jag expanderar meningen "Vi behöver de som tar risker och tror på sig själva för att ta fram nya läkemedel. ":

Det som driver innovation framåt är ofta individer eller små team. Dessa måste få frihet och resurser att göra det, samtidigt som andra, som inte kommer att komma någonvart, bör få så lite stöd som möjligt. För att få så mycket resurser som möjligt till de som kan göra något så behövs det så lite byråkrati som möjligt, och ett risktagande med gott omdöme. Staten och andra organisationer utan konkret ansvar är ofta dåliga på det. Det är lätt hänt att det blir vänskapskorruption, och utvärderingsmekanismerna är ofta fyrkantiga.

Patent är ett sätt att att kombinera de privata näringslivets kraft och innovation, med en långsiktighet i satsningarna, som kan göras eftersom ett patent ger ett slags ägande av en tillgång som man då kan investera i.

I motsats till andra verksamhetsområden där patent och upphovsrätt figurerar, såsom musik och datorprogrammering, kan man på grund av det regelverk som omger medicinsk forskning inte utföra den i källaren på lågbudget.

 

Ur Wall Street Journal:

New empirical research by Boston University law professors James Bessen and Michael Meurer, reported in their book, "Patent Failure," found that the value of pharmaceutical patents outweighed the costs of pharmaceutical-patent litigation. But for all other industries combined, they estimate that since the mid-1990s, the cost of U.S. patent litigation to alleged infringers ($12 billion in legal and business costs in 1999) is greater than the global profits that companies earn from patents (less than $4 billion in 1999). Since the 1980s, patent litigation has tripled and the probability that a particular patent is litigated within four years has more than doubled.

 Piratpartiets Christian Engström listar tre argument mot läkemedelspatent som jag bemöter här:

"Medicinpatent gör att hundratusentals människor i fattigare länder inte har råd med läkemedel de behöver, fastän läkemedlen finns och skulle kunna rädda deras liv."

Man kan då köpa in dyr patenterad medicin i väst, och ge till dem i fattiga länder. På så sätt får de fattiga medicin, och forskningen gynnas


"Medicinpatent snedvrider hur forskningsresurserna används, eftersom det är lönsammare att lindra välfärdssjukdomar än att bota fattiga från malaria."

Här kan stat och stiftelser gå in och gynna forskning på malaria. Och det görs också idag. Om man med snedvridning menar att mer pengar läggs på forskning på sk välfärdssjukdomar, så måste man lägga väldigt mycket pengar på malariaforskning. Man kan ju också jämför med hur mycket folk konsumerar på film och dataspel jämfört med malariaforskning, men då får man ju gå runt och ha skuldkänslor hela tiden.


"Medicinpatent gör att läkemedelskostnaderna i sjukvårdsbudgeten blivit en gökunge som oupphörligt växer år från år, och som politikerna inte har någon makt över."

Det är ingen gökunge. Det är nya mediciner som ger bättre resultat. Om man inte vill betala det priset får man nöja sig med de gamla. Utan patent hade de nya inte funnits i vilket fall som helst.

Det finns dock ett annat argument för kanske en förändring av medicinpatent:

Existerande patent gör att det är mer lönsamt för läkemedelsföretagen att göra små ändringar i befintliga läkemedel (som redan är skyddade) än att ta mer risker med nya läkemedel.

Sedan 1993 har resurserna för att utveckla förfiningar av befintlliga läkemedel ökat med 143%, medan kostnader lagda på att hitta nya läkemedel bara ökat med 7%. Detta enligt en rapport (pdf) från USA:s General Accounting Office, som lagts fram efter önskemål från ledamöter i den amerikanska kongressen.

Detta kan vara ett exempel på när patent har förlorat sin funktion att öka innovation används för ganska defensiv forskning och utveckling.

A report by the General Accounting Office concludes that current patent law discourages drug companies from developing new drugs by allowing them to make excessive profits through minor changes to existing pharmaceuticals.



Läs mer: ACSBlog: The Blog of the American Constitution Society: Report: Patent Law Stifles Drug Innovation


Läs mer: Ett alternativ till medicinpatent « Christian Engström (pp)


A perfect example of why English language headlines are hard to comprehend

published Sep 22, 2008 04:04   by admin ( last modified Sep 22, 2008 04:04 )

I had no idea the Russian navy was in the business of shipping heads around the world. Is it a horse head?

MOSCOW (AP) — A Russian navy squadron set off for Venezuela Monday, an official said, in a deployment of Russian military power to the Western Hemisphere unprecedented since the Cold War.


Läs mer: Russian Navy ships head to Venezuela - USATODAY.com


Denna guide beskriver exakt orsaken till den finansiella krisen

published Sep 21, 2008 01:11   by admin ( last modified Sep 21, 2008 01:11 )

I korthet, man gav bolån till folk som inte kunde betala av på dem, därför att man förutsatte att priserna alltid skulle gå upp. Man övertygade folk att backa dessa lån genom att skapa ett finansiellt instrument som folk inte begrep att alla lånen i princip var dåliga i (man försökte ge en "russinen-ur-kakan"-deal, men det fanns inga russin.

 

Äh, läs guiden så blir det klarare!

Läs mer: subprime works - Google Docs