Archives 2005 - 2019    Search

PsyOps effektivitet - myt eller verklighet?

published Sep 28, 2005 12:58   by admin ( last modified Sep 28, 2005 12:58 )
mindhacks står det om ett företag som utför PsyOps - att påverka en befolkning att bete sig på ett visst sätt med hjälp av selektiv information riktad mot dem.

I Defense Suppliers Directory presenterar de sin verksamhet som:

Campaigns may range from homeland security and compliance issues to humanitarian and healthcare behaviour changes. In special circumstances the company will undertake political projects, especially if the sovereignty of the country is at stake, and - very occasionally - corporate campaigns.

Länk till artikle i Slate: "You Can't Handle the Truth: Psy-ops propaganda goes mainstream".

Greiders grodor: frihetsbörda - psykologisk punktering

published Sep 28, 2005 10:49   by admin ( last modified Sep 28, 2005 10:49 )
I konsumenttidningen Råd och Rön har Göran Greider upplåtits en krönika. Jag fattar inte varför han har fått det utrymmet. Är konsumentupplysning en yttersta vänsterfråga?

I senaste krönikan ekologisk punktering (nr 8 september 2005, ej fritt tillgänglig på webben) lyckas han med konststycket att mynta ordet "frihetsbörda". Det är det ok vi konsumenter tydligen lever under när vi kan välja vad vi vill köpa till våra liv. Smaka på den, frihetsbörda! Jag tror att jag också lider av en lyckobörda, finns hjälp? En halvtimmes session med Göran Greider?

Det är ju skönt när tokvänstern rakt ut säger hur de tänker, men det är ytterst beklämmande hur en tidning vars syfte är att hjälpa konsumenten att hitta i utbudet, argumenterar för att utbudet ska försvinna. Vad röker redaktionen på Råd & Rön och kan ni undvika att erbjuda mej det?

Tack till Johan Bergkvist, en tidigare entusiastisk prenumerant, för informationen.

Beroendepunkten

published Sep 28, 2005 09:44   by admin ( last modified Sep 28, 2005 09:44 )
Johan Norberg har skrivit en artikel i tyskspråkiga Financial Times Deutschland som han länkar till från sin blogg. Artikeln får mig att tänka på det där med att hitta något bra sätt att beskriva att majoriteten av valmanskåren är beroende av det allmänna. Man skulle kunna kalla det beroendepunkten, en slags point of no return, ungefär som att vara bortom peak oil.

Jag undrar dock hur bra termen beroendepunkten skulle slå i Sverige? Eller rättare sagt på vilket sätt den skulle slå...  Många på vänstersidan skulle säga att det är fint att vara beroende, att vi alla tillsammans är beroende av det allmänna. I deras ljus kanske beroendepunkten kan bli den punkt där man äntligen knäckt ryggen på det kapitalistiska, egoistiska samhället. Man har nått den mysiga beroendepunkten.

Ett samhälle där människor är så rädda för varandra att de inte vågar låta sin nästa utvecklas i frihet, är ett samhälle som också kommer att få skörda frukterna av det synsättet, både i form av stympade individuella liv, och det samhälleliga priset när värden som kreativitet och personlig omtanke släpas i smutsen och bestraffas ekonomiskt.

Alla har en hjärna, och byråkratens hjärna är inte större än din. Ändå ska han ta beslut för dig i ditt liv. Man kan faktiskt se det så enkelt: Det är ingen bra resursallokering att du inte ska använda din hjärna, och att hans ska vara överarbetad. Det är bara så länge du är rädd för dina medmänniskor som hans strategi fungerar, och du fogar dej.

Är ekologisk mat så himla nyttig?

published Sep 28, 2005 06:58   by admin ( last modified Sep 28, 2005 06:58 )
Jag tror ju det. Eller jag tror att jag tror det... Fast en del "naturliga" växtsjukdomar producerar ju toxiner också.

I alla fall, Andreas Bergh har funderat lite över ämnet.

A standing joke on slashdot

published Sep 27, 2005 11:01   by admin ( last modified Sep 27, 2005 11:01 )
One of the standing jokes on slashdot is that the audience of slashdot is:

  • male
  • has never met a woman in real life

So when a story about a solar powered hand bag turns up, the jokes are obvious:

Re:Uh huh...

(Score:5, Funny)
by Anonymous Coward on Monday September 26, @18:41 (#13651524)
You know women ? You must be new to slashdot.Demographic

(Score:5, Funny)
by Joe Random (777564) Alter Relationship on Monday September 26, @18:46 (#13651585)
This will be great for all those female slashdo...
I mean, it'll be a great gift for some slashdotter's girlfr...
Why is this article here, again?Dagens citat

published Sep 25, 2005 10:33   by admin ( last modified Sep 25, 2005 10:33 )
Don't listen to me. Read the Bible
But if I read the Bible, then I'd be listening to you, which you just told me not to do. I've become confused. I'll stay here and await further instruction.

Från slashdot.

Det vetenskapliga bloggandets fördelar

published Sep 24, 2005 08:48   by admin ( last modified Sep 24, 2005 08:48 )
Är vetenskapliga artiklar så vetenskapliga? I Pork Barrel Paleoanthropology tar John Hawks upp ett antal problem med hur man skriver och publicerar vetenskapliga artiklar, och jämför det med det vetenskapliga bloggandets fördelar:

  • det går inte att smyga in extrasaker,
  • det går inte att ignorera konkurrerande hypoteser
  • kortare pressläggning.
  • med mera

The revolution will be advertised

published Sep 24, 2005 08:23   by admin ( last modified Sep 24, 2005 08:23 )

Hittade denna Google-annons på bloggtopen(!).

Tydligen försöker revolutionärerna nu använda marknadskrafterna och annonsera för att göra revolution. It's all business nowadays. De kan säkert också göra en hel del pengar på franchising.

En favorit är ju knappen "Seger åt det irakiska motståndet". Tydligen så är det bra vad som än segrar så länge det inte är USA. Ren ondska, mina damer och herrar. Närmare än så här kommer ni förhoppningsvis inte det i verkliga livet!

Man hade kunnat skratta åt eländet, men så minns man alla de svenskar som stött Pol Pot, Castro och andra diktatorer, och då inser man att detta förhoppningsvis är en sista freak show-föreställning. Jag kommer senare att blogga om hur tokvänstern fungerar, och vilka roller man kan spela i den. Det är en mycket känslomässig föreställning kan jag avslöja. Men det blir en annan dag.

Friska länkar om hjärnan, evolutionen och vetenskap i största allmänhet

published Sep 23, 2005 08:08   by admin ( last modified Sep 23, 2005 08:08 )
Jag har uppdaterat min bloggrulle (det är den där puffen till höger på min blogg som heter lästa bloggar) med ett antal eminenta bloggar om vetenskap, speciellt rörande medicin, hjärnan och evolutionen, ämnen som jag tycker är intressanta, tydligen.

Bloggarna ligger också med de 5 senaste nyheterna i varje, under fliken omvärld längst upp till vänster på min blogg. Jag har skapat fliken omvärld för mitt eget höga nöje och faktum är att jag surfar mycket mindre nu, när jag bara kan gå in där och se hur det står till i världen. Prova gärna fliken! Den laddar lite långsamt, men det ska jag fixa vid tillfälle.

OK, jag kopierar in länkarna direk i denna post så råder det inget tvivel om vilka länkar det är:

MedGadget
Cognitive Daily
Keat's Telescope
The Loom
John Hawks
PsyBlog
Science Blog
The Scientific Indian
Mind Hacks

Människor nära släkt

published Sep 22, 2005 06:38   by admin ( last modified Sep 22, 2005 06:38 )

Det mänskliga trädet har korta grenar jämfört med andra primater.
Hittat via De Rerum Natura.
Avser mitokondrie-DNA.

Folkmord i Elfenbenskusten farligt nära

published Sep 21, 2005 08:38   by admin ( last modified Sep 21, 2005 08:38 )
Peter Stridsberg har beskrivit situationen i Elfenbenskusten på sajten Dictator of the Month.

Här en text på svenska, som också beskriver läget, publicerad med Peters tillåtelse.

Läget i Elfenbenskusten är rätt allvarligt. Bifogar en analys från januari, men fortfarande aktuell, av risken för folkmord i landet.

Vad händer nu? Val skulle hållas i slutet på oktober men de senaste veckorna har det blivit helt uppenbart att det inte kommer ske. Landet är uppdelat mellan rebeller i Nord och diktator i Syd. Diktatorn, Gbagbo, har precis innan valet uppfyllt kraven som ställts i fredsvillkoren men rebellerna litar inte på att få leva vidare (sannolikt med viss rätt) om de lämnar ifrån sig vapnen och det är mycket tveksamt om valen skulle hållas även om rebellerna lät sig avväpnas.

Rebellerna erkänner inte Gbagbos legitimitet efter den 30 oktober och Gbagbo kommer förstås hävda att han är president i kraft att nya fejkade val eller i avvaktan på att val skall kunna hållas. Risken att någon av sidorna vill börja slåss igen är därför stor, risken att FN:s fredsbevarare inte orkar stanna kvar i en sådan eventualitet alltför stor. (Gbagbo testade FN & Frankrike i nov 2004 i ett försök att  återuppta striderna).

Gbagbo finansierar den mycket starka rasisitiska  milisrörelsen i landet. Det här är SA på 2000-talet. Unga rakade män med kalashnikovs och mashetes som talar om att rensa landet från invandrare (vissa med anor från 1600-talet!). Numerär? Enligt international crisis group runt 150000
för något år sedan.

Men vad bör vi göra? Jag tycker FN/EU/USA borde kräva att valen skall organiseras och hållas av det internationella samfundet vid någon tidpunkt i framtiden. Vi har en internationell brottsdomstol. Är kanske nästa steg en internationell valkommission för länder som har problem att hålla justa val?

Och i vilket fall som helst måste vi se till att FN-trupperna och fransmännen stannar kvar och övervakar freden, gärna genom att erbjuda resurser.

För övrigt sitter Göran Persson som vice-president bredvid Affi N'Guessan i Socialistiska internationalen. Affi är känd för att vara en av regimens hard-liners, d.v.s. vill rensa landet från invandrare, besegra den halva av landet som rebellerna kontrollerar med våld etc. SI har förvisso gått från att stödja Gbagbo fullt ut till en något mer skeptisk linje, men att Göran skall motionera om att slänga ut Elfenbenskusten kan vi helt klart kräva.


Dagens ord

published Sep 21, 2005 08:32   by admin ( last modified Sep 21, 2005 08:32 )
Apropå nya budgeten:

Pysselsättning

Från Gunilla Hjelm

Kvinnans ställning och kristnandet

published Sep 21, 2005 03:46   by admin ( last modified Sep 21, 2005 03:46 )
I dessa tider av Fi och Da Vinci-koden så uppmärksammade min polare Johan mig på följande text:

Hur kvinnans ställning förändrades då Skandinavien kristnades

Tillägg: Författaren heter Tove Solander och har många texter publicerade på sin hemsida. Jag har inte hunnit läsa så många än.

I en splittrad värld, eller en värld av splitter?

published Sep 20, 2005 01:18   by admin ( last modified Sep 20, 2005 01:18 )
I dagens värld behöver vi inte vara lika rädda som förut för att hela världen försvinner i ett atomkrig, utan nu kör vi ett mer demokratiskt lågnivå-våld. Enligt DN så säljer SSAB 40% mer pansarplåt än för två år sedan.
Stålis in i riksdagen

published Sep 19, 2005 10:13   by admin ( last modified Sep 19, 2005 10:13 )
Mikael Ståldal har gjort en hemsida för sin kandidatur i provvalet till riksdagen för Folkpartiet. Jag har känt Micke i många år och arbetat i samma styrelse som han, och är det någon som ska in i riksdagen så är det Mikael.

På sin hemsida framhäver han skatter, miljö och Internet. Jag vill tillägga att Mikael är helt all round och har en bred kompetens och kännedom över många politiska områden. Få människor har tänkt igenom så många problemområden och kommit fram till hållbar politik, även inom mer "mjuka" områden. Det faktum att han är civilingenjör ska också ses som ett plus i en värld som är allt mer beroende av teknik, men där politiker ofta är samhällsvetare och jurister. Mikael är lika hemma som programutvecklare och som miljöutredare, båda jobb som han har haft.

Inom LUF är Mikael känd som kunnig, med mycket stor integritet. Han har suttit flera år i LUF:s förbundsstyrelse. Han är också engagerad i Miljövänner för kärnkraft (James Lovelock t o m har ju insett kärnkraftens miljövänlighet), och i Humanisterna.

Quote of the day

published Sep 19, 2005 06:29   by admin ( last modified Sep 19, 2005 06:29 )

EPA och Fp

published Sep 19, 2005 01:06   by admin ( last modified Sep 19, 2005 01:06 )
I dagens DN kan man läsa att fett är bra och att Fp går bakåt. Jag förstår inte varför det ena går bakåt. Både Fp och fett är ju nyttigt.

Grattis Lennart - topp 10 på 2 veckor

published Sep 18, 2005 12:27   by admin ( last modified Sep 18, 2005 12:27 )
Det är mindre än två veckor sedan Lennart Regebro började blogga och just nu, när detta skrivs, är han i topp tio på blogtoppen vad gäller politiska bloggar. Även om alla politiska bloggar inte är med där, är det ändå en snabb marsch!

Flockbeteende slår Explorer?

published Sep 18, 2005 08:51   by admin ( last modified Sep 18, 2005 08:51 )
Flock är en ny webbläsare baserad på Gecko som ska ta blogging, live bookmarking mm och integrerar dem i webbläsaren. Betatestare är lyriska enligt Wired.

Browsers were all about navigation. Now, he notes, "Web 2.0 is a stream of events, people and connections." A better browser is one that will understand this new user environment.

Jag tycker det låter trevligt, trots allt tal om snabb utveckling känns det som om stora delar av Internet stått stilla i tio år. Vi får väl se om Flock är fantastisk eller inte.

(Hittat via boing-boing)